Banking quiz : Set 13

0
91

Banking Awareness is an important part of Current Affairs Section of Banking and Insurance Exam. . Static GK is very important for bank exams like IBPS Clerk, PO, SBI Clerk, PO, RRB CLerk and PO. So study our static GK Content and attempt the Banking Awareness  Quiz Now

1).Which of the following is the name of the organization specifically to develop small scale industrial sector in our country?
a) NABARD
b) SEBI
c) SIDBI
d) AMFI
e) None of the above

2).Mutual Funds are regulated by________
a) Reserve Bank of India
b) Securities and Exchange Board of India
c) Small industrial development bank of India
d) State Bank of India
e) None of these

3).Which of the following types of ATMs eliminates the need for PIN early and authenticated
customer transactions by thumb impressions.
a) while label ATMs
b) Biometric ATMs
c) On-site ATMs
d) Off-site ATMs
e) None of these

4).Maximum age for retirement for MD/CEO of all private banks is__________
a) 70
b) 65
c) 60
d) 68
e) None of these

5).The New Capital Adequacy Frame work prescribed for the banks is commonly known as?
a) KYC norms
b) Credit Policy
c) Basel accord
d) Fiscal Policy
e) None of these

6).Regulatory Authority for Regional Rural Bank is of___________
a) RBI and NABARD
b) NABARD
c) RBI
d) Central bank
e) None of these

7).Real Time Gross Settlement System means a payment system in which
a) both processing and final settlement of funds transfer instructions can take place
continuously
b) final transaction takes place at the end of the day
c) final payment is physically effected within 24 hours
d) final settlement of funds take place at 3 PM daily
e) none of the above

8).Which of the following banks is not nationalized in 1969___________
a) Central Bank of India
b) Dena Bank
c) Canara Bank
d) Oriental Bank of Commerce
e) None of these

9).Effective from 15th April, 1980, how many banks with demand and time liabilities exceeding
200 crore were nationalized?
a) five
b) four
c) six
d) ten
e) None of these

10).Which one of the following rates is not decided by RBI__________
a) Bank rate
b) Base rate
c) Repo rate
d) Prime Lending rate
e) None of these

Answers:

1). b)
2). b)
3). b)
4). a)
5). c)
6). a)
7). a)
8). d)
9). c)
10). d)









Print Friendly, PDF & Email